In de middaghandel noteerde de AEX-index onveranderd op 326,65 punten. De MidKap-index stond op hetzelfde moment 0,1 procent lager op 533,54 punten. De beurs in Londen klom 0,2 procent hoger, terwijl de DAXin Frankfurt 0,4 procent inleverde. Parijs bleef ongewijzigd.
,,Beleggers zijn toch een beetje gelaten over Griekenland. Er is weliswaar een akkoord, maar daar zitten veel haken en ogen aan. Het goede nieuws is in de koersen verwerkt”, aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaarvan Hof Hoorneman Bankiers.
Afboekingen
Wilpshaar wees ook nog op het negatieve effect op de beurshandel van de tegenvallende cijfers van Hewlett-Packard. ,,Het is een van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten. De teleurstelling over de cijfers zag je terug op de Aziatische beurzen.”
Banken en verzekeraars hadden donderdag ook een groot aandeel in het beleggerssentiment. Enkele kolossen als Allianz en Commerzbank boekten fors af op de waarde van hun Griekse bezittingen.
Allianz
Commerzbank stond in Frankfurt onderaan met een verlies van 4,4 procent. De winst van de bank verdampte vorig kwartaal bijna geheel door een afschrijving van 700 miljoen euro op Griekse obligaties.
Allianz zag de winst ruimschoots halveren door een afschrijving, tot 492 miljoen euro, maar liet zich positief uit over dit jaar. Het aandeel werd daardoor 1 procent hoger gezet.
Banken
Royal Bank of Scotland (RBS) zakte daarin opnieuw in de rode cijfers en boekte een verlies van 1,8 miljard pond. Desondanks was het aandeel RBS een van de grootste winnaars in Londen met een plus van 3,5 procent.
Crédit Agricole leverde in Parijs 3,8 procent van zijn beurswaarde in. De Franse bank leed vorig kwartaal een verlies van ruim 3 miljard euro. Crédit Agricole schreef 2,5 miljard euro af op de zakenbank en op belangen in andere banken binnen de eurozone.
Beurzen
Nederlandse bankaandelen noteerden verdeeld. ING was koploper in de AEX met een winst van 1,5 procent. SNS Reaal leverde een eerdere koerswinst weer in en verloor 1,5 procent.
In Amsterdam opende Wessanen de boeken. Het bedrijf leed in het vierde kwartaal van 2011 een verlies van 35,1 miljoen euro. Het aandeel Wessanen werd door beleggers 7 procent teruggezet.
De euro klom tot 1,3300 dollar tegen 1,3240 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 106,44 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 124,19 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl